Chronická obstrukční plicní nemoc - doporučení GOLD 2023 a jejich význam pro klinickou praxi - Bártů, Václava (Farmakoterapie, 2023)
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se celosvětově dostává na třetí příčku úmrtnosti. Mezi rizikové faktory se řadí chronický nikotinismus, znečištěné životní či pracovní prostředí a genetická dispozice. Pro onemocnění je typická ireverzibilní obstrukční ventilační porucha, která je prokazatelná plicním funkčním vyšetřením. Typickými symptomy jsou progredující námahová dušnost a chronický kašel, které vedou k zhoršené kvalitě života. Časté jsou další komorbidity, které ovlivňují prognózu a průběh onemocnění. Léčba CHOPN je založena na aplikaci dlouhodobě působících bronchodilatačních přípravků. Závažným momentem jsou exacerbace CHOPN, které ovlivňují prognózu onemocnění. Nová doporučení GOLD 2023 přinášejí změnu v klasifikaci kategorií CHOPN s dopadem na optimální léčbu. Bronchodilatační kombinační léčba se doporučuje již v časných stadiích CHOPN, aby se zpomalil rychlý pokles ventilačních hodnot. Podstatné je i zvládnutí inhalační techniky. Komplexní přístup v managementu CHOPN je specifikován dle jednotlivých fenotypů onemocnění a zahrnuje i nefarmakologické přístupy.
Keywords: fixní kombinace léků; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; management nemoci; chronická obstrukční plicní nemoc; lidé; Humans; bronchodilatancia; Drug Combinations; Disease Management; Bronchodilator Agents