Nové možnosti v léčbě ulcerózní kolitidy - Pipek, Barbora (Farmakoterapie, 2023)
Ulcerózní kolitida (UC) je spolu s Crohnovou chorobou (CN) a indeterminovanou kolitidou řazena mezi idiopatické střevní záněty (IBD – inflammatory bowel disease). Ani jedna ze zmíněných nemocí není v současné době žádnou terapií definitivně vyléčitelná a hlavním terapeutickým cílem je dosažení trvalé hluboké remise, která je definována jako absence subjektivních obtíží bez přítomnosti zánětlivé aktivity detekovatelné laboratorně, endoskopicky či na zobrazovacích metodách. Základem terapie IBD je komplexní pojetí péče o nemocné, zahrnující dominantně léčbu farmakologickou, chirurgickou, endoskopickou či nutriční a psychologickou. U většiny pacientů umožňuje podávaná terapie potlačit klinické projevy nemoci, zabránit vzniku komplikací, vést kvalitní osobní i pracovní život včetně snížení invalidity a dlouhodobé pracovní neschopnosti. Zavedením biologické a inovativní léčby (tzv. malými molekulami) se výrazně zvýšila kvalita života našich nemocných, snížila se potřeba chirurgických výkonů a minimalizovalo se riziko rozvoje nevratných strukturálních změn trávicího traktu.
Keywords: biologická terapie; lidé; Janus Kinases; Biological Therapy; Colitis, Ulcerative; ulcerózní kolitida; Humans; Janus kinasy