Složky potravin s předpokládaným ochranným účinkem proti nádorovým onemocněním - Šeda, Ondřej (Praktický lékař, 2023)
V primární prevenci nádorových onemocnění může hrát významnou roli úprava stravovacích zvyklostí. Ta zahrnuje nejen eliminaci rizikových složek potravy, ale také cílený výběr potravin s vysokým obsahem ochranných látek. Tyto ochranné látky jsou po stránce biochemické různorodé: patří mezi ně fenoly, organosírové sloučeniny, terpeny, polysacharidy atd. Jsou obsaženy například v ovoci, zelenině, luštěninách, jedlých houbách, celozrnných potravinách nebo v některých druzích koření. Mezi nejdiskutovanější patří sulforafan obsažený v brokolici a brokolicových klíčcích. Tato látka je zkoumána rovněž z hlediska možného potlačení kmenových buněk určitých typů nádorů. Na ochraně proti nádorovým onemocněním se podílí střevní mikroflóra a významné místo ve stravě tak má příjem fermentovaných potravin. Za dobře akceptovatelný model stravování v rámci primární prevence nádorových onemocnění je možno považovat tzv. středomořskou dietu.
Keywords: Neoplasms; zdravá strava; Diet, Healthy; nádory; primární prevence; fyziologie výživy; Nutritional Physiological Phenomena; Humans; lidé; Primary Prevention