Komplementární a alternativní medicína v českém zdravotnictví z pohledu etiky: přehled odborné tuzemské literatury - Doláková, Klára (PsychoSom, 2023)
Oblast CAM je v České republice v odborných kruzích či médiích opakovaně předmětem živých diskuzí. S tzv. integrativní zdravotní péčí, která kombinuje vybrané metody CAM s konvenční léčbou v prostředí zdravotnického zařízení se, tak jako je tomu například ve Velké Británii, v tuzemsku nesetkáváme. Nabízí se tedy otázka, do jaké míry je eticky žádoucí integrovat či naopak neintegrovat metody CAM do systému zdravotnictví. Cíl článku: Cílem přehledu literatury je identifikovat klíčové etické aspekty, které jsou řešeny v oblasti CAM v tuzemsku a následně identifikovaná témata reflektovat v kontextu aktuálního zahraničního dění v oblasti CAM. Metody: Autorka provedla nesystematický přehled tuzemské literatury se zaměřením na etické aspekty v oblasti CAM obecně, se zvláštní pozorností k tématu začleňování CAM do zdravotnictví. Výsledky: V tuzemsku existuje velmi malý počet odborných publikací, které se věnují oblasti CAM obecně a etice v kontextu CAM. Přehled literatury mj. poukázal na to, že spíše než s řádnými etickými analýzami, se v české literatuře setkáváme s konkrétními stanovisky na danou oblast ze strany odborné veřejnosti. Rovněž je patrná určitá názorová polarita a absence konstruktivního dialogu, která by vedla ke konkrétním krokům.