Lutecium (177Lu) vipivotid tetraxetan - Ondrák Fialová, Kateřina; Táborská, Kateřina (Farmakoterapie, 2023)
Rostoucí incidence karcinomu prostaty je – především s ohledem na snadno vyčerpatelné způsoby terapie při progresi tohoto onemocnění do metastatického kastračně rezistentního stadia – hlavní hnací silou pro rozvoj nových léčebných modalit. Radioligandová terapie je jednou z možností, ke které by bylo možné se uchýlit. Tento způsob léčby využívá ligandy schopné cílit na konkrétní buněčné struktury, a dopravit tak zdroj ionizujícího záření přímo k nádorovým buňkám. Radiofarmakum tak působí radiační poškození přímo nádorovým buňkám při minimálním ozáření zdravé tkáně. Lutecium (177Lu) vipivotid tetraxetan (přípravek Pluvicto) patří mezi radiofarmaka, která je dnes možné použít k radioligandové léčbě, konkrétně k terapii metastatického kastračně rezistentního karcinomu prostaty u pacientů, u kterých jiné léčebné postupy již selhaly. Tento článek si klade za cíl shrnout dosavadní poznatky o výzkumu a možnostech použití tohoto radiofarmaka.
Keywords: Radioligand Assay; nádory prostaty rezistentní na kastraci; prostatický specifický antigen; nádory prostaty; lidé; radiofarmaka; Radiopharmaceuticals; Antineoplastic Protocols; radioligandová zkouška; klinická studie jako téma; Prostatic Neoplasms; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; Lutetium; Prostate-Specific Antigen; Humans; lutecium; protokoly protinádorové léčby; Clinical Studies as Topic