Role inhibitoru PARP niraparibu v léčbě metastatického kastračně rezistentního karcinomu prostaty - Kopová, Andrea; Študentová, Hana (Farmakoterapie, 2023)
Pacienti s karcinomem prostaty tvoří významnou část onkologických pacientů. Léčba karcinomu prostaty prošla za poslední desetiletí velkou proměnou, přesto i navzdory novým terapeutickým možnostem zůstává metastatický kastračně rezistentní karcinom prostaty nevyléčitelným onemocněním. Novým přínosem v léčbě tohoto stadia choroby se zdá být použití inhibitorů poly(ADP-ribóza)polymerázy (PARP). Využitím inhibitorů PARP, konkrétně niraparibu, v kombinaci s dosavadní standardní terapií cílenou na osu androgenních receptorů (ARTA) se zabývá studie MAGNITUDE. Z dostupných výsledků vyplývá, že přidání inhibitoru PARP má pozitivní vliv na prodloužení přežití bez radiografické progrese onemocnění u pacientů s mutacemi v genech zapojených do oprav DNA.
Keywords: Clinical Studies as Topic; studie MAGNITUDE; Humans; nádory prostaty rezistentní na kastraci; Niraparib; lidé; Poly(ADP-ribose) Polymerase Inhibitors; PARP inhibitory; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; Antineoplastic Protocols; klinická studie jako téma; protokoly protinádorové léčby; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie