Možnosti systémové léčby cholangiocelulárního adenokarcinomu - Linke, Zdeněk (Farmakoterapie, 2023)
V rámci paliativní léčby cholangiocelulárního karcinomu byla donedávna široce využívána chemoterapie, zejména režimy cisplatina + gemcitabin a FOLFOX. V poslední době došlo k výraznému rozšíření možností léčby cholangiocelulárního karcinomu se specifickými mutacemi – u nádorů s fúzí genu FGFR byla prokázána účinnost tyrosinkinázového inhibitoru FGFR1–3 pemigatinibu, u nádorů s aktivační mutací IDH1 byl účinný ivosidenib a u HER2-pozitivních nádorů byl pozorován přínos anti-HER2 léčby (pertuzumab + trastuzumab, zanidatamab). Ukazuje se rovněž, že část pacientů s pokročilým cholangiocelulárním adenokarcinomem by mohla být úspěšně léčena checkpoint inhibitory (CPI): v této souvislosti přinesla robustní data studie TOPAZ-1, ve které vedlo přidání CPI durvalumabu k chemoterapii cisplatina + gemcitabin k signifikantnímu prodloužení přežití bez progrese i celkového přežití pacientů, aniž by přitom došlo k významnějšímu nárůstu toxicity léčby.
Keywords: Cisplatin; monoklonální protilátky; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; gemcitabin; cisplatina; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; Cholangiocarcinoma; cholangiokarcinom; randomizované kontrolované studie jako téma; Antibodies, Monoclonal; Gemcitabine; lidé