Klinické zkušenosti s léčbou inklisiranem - Nussbaumerová, Barbora; Rosolová, Hana (Farmakoterapie, 2023)
Inklisiran je nové hypolipidemikum, založené na principu siRNA. Je podáván injekční formou 1x za půl roku k doposud užívané hypolipidemické léčbě. Inklisiran je zkoumán v rozsáhlém programu ORION. Popisujeme první zkušenosti s léčbou inklisiranem včetně kazuistiky pacientky s familiární hypercholesterolemií. Účinnost a snášenlivost inklisiranu při správné indikaci byla excelentní.
Keywords: Cholesterol, LDL; malá interferující RNA; Cardiovascular Diseases; LDL-cholesterol; dyslipidemie; RNA Interference; Humans; RNA, Small Interfering; kardiovaskulární nemoci; inclisiran; Dyslipidemias; klinická studie jako téma; RNA interference; lidé; Clinical Studies as Topic