Očkování dětí proti onemocnění covid-19 - Cabrnochová, Hana (Česko-slovenská pediatrie, 2023)
Riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 je u dětí nižší než u dospělých, většina případů onemocnění covid-19 u dětí probíhá asymptomaticky nebo s mírnými průběhy. S ohledem na počet hlášených případů u dětí se můžeme setkat i s komplikovanými případy, potřebou hospitalizace a pobytem na jednotce intenzivní péče. Vzácnou komplikací onemocnění covid-19 u dětí je multisystémové zánětlivé onemocnění (označované jako MIS-C nebo PIMS-TS), které vzniká jako postinfekční komplikace prodělaného onemocnění. Jako další komplikace u dětí se po prodělaném onemocnění mohou projevit dlouhodobé potíže označované termínem „long-covid“. Očkování proti onemocnění covid-19 je doporučeno pro všechny děti, v případě prodělání onemocnění není očkování kontraindikováno, je možné ho odložit o 3–6 měsíců po prodělání nemoci. Přirozená infekce ani očkování neposkytují dlouhodobou imunitu. Očkování může snížit riziko reinfekce a především závažných průběhů onemocnění. Očkování proti nemoci covid-19 je indikováno u všech dětí ve věku 6 měsíců a více, kojence mladší než 6 měsíců je možné chránit očkováním matky v těhotenství. Pro očkování dětí používáme mRNA vakcíny, jejich bezpečnost byla jednoznačně prokázána v rámci klinických studií, nyní již byly očkovány miliony dětí na celém světě. V České republice dosáhla proočkovanost u dětí k 27. 10. 2022 ve věkové kategorii 12–15 let 49,1 % a 7,1 % ve věkové kategorii 5–11 let (podání alespoň jedné dávky vakcíny). Proočkovanost u věkové kategorie dětí 12–17 let byla k 15. 2. 2023 celkem 54,3 %, u nejmenších dětí 5–11 let zůstává číslo stejné (7,1 %).
Keywords: Contraindications; COVID-19 Vaccines; hodnocení léčiv; Child, Preschool; Drug Evaluation; COVID-19; Infant; nežádoucí účinky léčiv; předškolní dítě; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; vakcíny proti COVID-19; kontraindikace; kojenec; dítě; lidé; Child