Dieťa diabetickej matky - Časnocha Lúčanová, Lucia; Zibolen, Mirko (Forum Diabetologicum, 2023)
Diabetes mellitus matiek sa podieľa na vzniku mnohých patologických stavov u ich potomkov. Novorodenci diabetických matiek sú často makrozómni a v zvýšenej miere sa u nich vyskytuje pôrodný traumatizmus, hypoglykémia, hypokalcémia, polycytémia, hyperbilirubinémia, respiračná tieseň novorodenca, kardiomyopatia, vrodené vývojové chyby a poruchy gastrointestinálneho traktu. Z dlhodobého hľadiska sú deti diabetických matiek ohrozené vznikom neurologických a metabolických porúch, na ktorých vzniku sa podieľajú epigenetické zmeny. Uvedené riziká a komplikácie u detí významne redukuje dôsledná kontrola diabetu matiek v prekoncepčnom období a počas gravidity.
Keywords: vrozené vady; makrosomie plodu; gestační diabetes; Female; hypoglykemie; Polycythemia; Diabetes, Gestational; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; polycytemie; Metabolism, Inborn Errors; ženské pohlaví; diabetes mellitus; lidé; kardiomyopatie; hypokalcemie; gastrointestinální trakt; těhotenství; Congenital Abnormalities; Fetal Macrosomia; hyperbilirubinemie; Pregnancy in Diabetics; Hypoglycemia; syndrom respirační tísně novorozenců; Birth Injuries; Cardiomyopathies; Hyperbilirubinemia; Hypocalcemia; Diabetes Mellitus; těhotenství při diabetu; Gastrointestinal Tract; Pregnancy; vrozené poruchy metabolismu; porodní poranění novorozence; Humans