Liečba metformínom a jeho vplyv na prežívanie pacientov s diabetes mellitus 2. typu - Dukát, Andrej; Payer, Juraj; Kyselovič, Ján; Kriška, Milan; Valent, Patrik; Jackuliak, Peter (Forum Diabetologicum, 2023)
Dlhodobé sledovanie liečby metformínom u pacientov s diabetes mellitus 2. typu vedie ku ich lepšiemu prežívaniu. Multicentrická štúdia v 4 centrách Spojeného kráľovstva v období rokov 2016–2021 sledovala mikrovaskulárnu funkciu koronárnych artérií vo vzťahu k liečbe metformínom. Významné zlepšenie rezervy perfúzie myokardu viedlo k priaznivému ovplyvneniu prognózy a zlepšeniu prežívania pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Meranie perfúznej rezervy myokardu sa ukázalo byť lepším ukazovateľom pre endotelovú funkciu v tejto skupine pacientov než meranie prietoku krvi v myokarde.
Keywords: koronární cirkulace; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Diabetes Mellitus, Type 2; Metformin; Myocardial Perfusion Imaging; zobrazování myokardiální perfuze; Humans; Coronary Circulation; lidé; diabetes mellitus 2. typu; metformin; Multicenter Studies as Topic; Heart Disease Risk Factors; multicentrické studie jako téma