Laboratorní diagnostika hepatocelulárního karcinomu - konvenční biomarkery a spektroskopie krevní plazmy - Hříbek, Petr; Šťovíčková, Lucie; Klasová, Johana; Kubíčková, Kristýna; Kupsa, Tomáš; Tůma, Tomáš; Setnička, Vladimír; Urbánek, Petr (Vojenské zdravotnické listy, 2023)
Hepatocelulární karcinom (HCC) je nejčastější primární zhoubný nádor jater, který se ve většině případů rozvíjí v terénu jaterní cirhózy různé etiologie. Jen časná stadia onemocnění jsou indikována k chirurgické, potenciálně kurativní léčbě. Jen přibližně třetina HCC je zachycena v časných stadiích. Screeningovým vyšetřením rizikových skupin pacientů je ultrasonografie jater (USG) v 6měsíčních intervalech. USG má vedle svých známých výhod i značné limitace. Senzitivita USG pro časná stadia HCC se pohybuje pouze okolo 60 %. Vzhledem k tomu a i proto, že se jedná o expert dependentní metodu, existuje naléhává potřeba objektivního biomarkeru HCC. Alfa-fetoprotein je obecně vnímán jako biomarker HCC, nicméně jeho senzitivita a specificita pro účely diagnostiky či dokonce screeningu je nedostatečná. Byly zkoumány i jiné další biomarkery s různými výsledky, ale žádný nedosáhl efektivity USG. Poměrně novým přístupem k této problematice je spektroskopie krevní plazmy, která prokázala svoji účinnost u různých onemocnění. Z pohledu HCC se spektroskopii krevní plazmy věnovalo jen málo studií. Autoři prezentují v přehledu i vlastní práci, kdy spektroskopie krevní plazmy dosáhla senzitivity a specificity v odlišení nemocných s jaterní cirhózou bez HCC a s ním 88 %, respektive 90 %. Přes veškeré snahy nebyl dosud dostatečně spolehlivý a validovaný biomarker HCC použitelný pro účely časné diagnostiky a screeningu identifikován.
Keywords: Biomarkers, Tumor; alpha-Fetoproteins; krevní plazma; časná detekce nádoru; Carcinogenesis; nádorové biomarkery; alfa-fetoproteiny; Spectrum Analysis; hepatocelulární karcinom; Humans; Early Detection of Cancer; lidé; karcinogeneze; Plasma; Liver Cirrhosis; jaterní cirhóza; Carcinoma, Hepatocellular; spektrální analýza