Kratom a jeho působení na organizmus - Pohanka, Miroslav; Fusek, Josef (Vojenské zdravotnické listy, 2023)
Termínem kratom jsou současně označovány stromy Mitragyna speciosa vyskytující se v jihovýchodní Asii a produkty získané z jeho listů. V sušině je obsažena řada biologicky účinných alkaloidů včetně více zastoupených látek mitragynin a 7-hydroxymitragynin působících na opioidní receptory. V tradiční asijské medicíně se kratom užívá například jako anestetikum, pro léčbu kašle, průjmu a pro zrychlení hojení ran. Nadměrné užívání kratomu může mít nežádoucí účinky a v některých zemích je k
Keywords: alkaloidy; Legislation, Drug; Central Nervous System Depressants; zákonodárství lékové; Alkaloids; narkotika - antagonisté; Mitragyna; Narcotic Antagonists; látky tlumící činnost CNS