Selektivní mutismus - kazuistiky: multimodální terapeutický přístup doplněn o Práce v hliněném poli® - Richtrová, Barbora (Listy klinické logopedie, 2023)
Selektivní mutismus je klasifikován jako méně častá úzkostná porucha. Tento typ poruchy je vysoce rušivý a limituje kvalitu života. Včasné odhalení a vhodně zvolená terapie je proto zásadní. Terapie by měla stát na dvou základních lidských potřebách: VZTAH a BEZPEČÍ. V současnosti se dominantně využívá terapie se zapojením více modalit. Vědecky je potvrzená účinnost zejména behaviorální terapie a využití „nesoustředěné“ komunikace (Oerbeck et al., 2014; Driessen et al., 2020). Multimodální přístup jsme v našem případě rozšířili o senzomotorickou arteterapeutickou metodu Práce v hliněném poli®. Jde o komplexní metodu zaměřenou na tělo a bazální smysly. Jde o tzv. „bottom-up“ terapii. Při jejím využití sledujeme na našem pracovišti významné zmírnění symptomatologie selektivního mutismu u dětí předškolního věku v krátkodobém horizontu. Práce v hliněném poli® by tedy mohla být dalším uznaným terapeutickým přístupem u dětí se selektivním mutismem
Keywords: Mutism; psychoterapie; Treatment Outcome; předškolní dítě; mutismus; řečová terapie; Psychotherapy; Humans; Child, Preschool; Female; Speech Therapy; arteterapie; Art Therapy; ženské pohlaví; úzkostné poruchy; Anxiety Disorders; lidé; dítě; práce v hliněném poli; Child; výsledek terapie