Precizní neuroonkologie - realita a perspektivy - Polívka, Jiří; Negi, Rashmi; Koleják, Richard; Polívka, Jiří; Potužník, Pavel (Neurologie pro praxi, 2023)
Precizní onkologie představuje nové pojetí onkologické péče, které umožňuje co možná nejlepší individualizaci léčby pro konkrétního pacienta a konkrétní tumor. Toho je dosaženo s využitím výsledků pokročilých molekulárně‐genetických diagnostických metod, které umožňují detailní molekulární profilování nádorové choroby a zjištění potenciálních cílů moderní protinádorové terapie, tzv. cílené léčby. Toto sdělení pojednává o postupných změnách v klasifikaci nádorů centrálního nervového systému, které byly nutné právě vzhledem k enormnímu rozvoji poznání o molekulárních mechanismech onkogeneze v posledních letech. Součástí jsou také některé důležité příklady využití přístupů precizní onkologie u nádorů centrálního nervového systému s podrobným zaměřením na difuzní gliomy.
Keywords: individualizovaná medicína; gliom; cílená molekulární terapie; lidé; nádory centrálního nervového systému; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Carcinogenesis; Glioma; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; glioblastom; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; karcinogeneze; Central Nervous System Neoplasms; protinádorové látky imunologicky aktivní; Glioblastoma; nádorové biomarkery; Biomarkers, Tumor; Precision Medicine; Molecular Targeted Therapy; Antineoplastic Agents, Immunological; Humans