Neurologické komplikace nádorové imunoterapie - Štětkářová, Ivana (Neurologie pro praxi, 2023)
V léčbě nádorových onemocnění se objevují stále účinnější léčebné strategie, které však s sebou přinášejí i nové nežádoucí účinky. Průlomem je použití imuno‐onkologické léčby, kam patří léčba inhibitory kontrolních bodů. Bohužel s touto léčbou se pojí řada imunitně zprostředkovaných nežádoucích účinků, které také mohou postihnout nervový systém. Nejčastěji se objevuje myastenie, Guillainův‐Barrého syndrom, neuropatie, aseptická meningitida, mononeuritis multiplex, encefalitida a transverzální myelitida. Dalšími léčivy, která potenciálně mohou vést k postižení nervového systému, jsou inhibitory BRAF a MEK, jež se například používají v léčbě metastazujícího melanomu.
Keywords: Humans; hormony kůry nadledvin; Antineoplastic Agents, Immunological; Meningoencephalitis; Proto-Oncogene Proteins B-raf; melanom; Female; MAP Kinase Kinase Kinases; dospělí; inhibitory kontrolních bodů; lidé; Immunotherapy; Neurotoxicity Syndromes; meningitida aseptická; protoonkogenní proteiny B-raf; Adult; Guillainův-Barrého syndrom; ženské pohlaví; Male; Ganciclovir; Melanoma; Immune Checkpoint Inhibitors; MAP kinasy kinas (kinas); protinádorové látky imunologicky aktivní; neurotoxické syndromy; Meningitis, Aseptic; Guillain-Barre Syndrome; mužské pohlaví; Adrenal Cortex Hormones; meningoencefalitida; imunoterapie; ganciklovir