Neo-/adjuvantní imunoterapie a cílená léčba nemalobuněčného plicního karcinomu - Svatoň, Martin; Blažek, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Operabilní nemalobuněčný plicní karcinom byl dlouhá léta spojen s vysokým procentem recidiv při omezené možnosti neo-/adjuvantní léčby v podobě samotné chemoterapie. V posledních letech byl však na tomto poli zaznamenán velký rozvoj. První studie fáze III přinesly pozitivní data pro adjuvantní užití osimertinibu, atezolizumabu a pembrolizumabu. Další pozitivní výsledky přineslo i neoadjuvantní užití nivolumabu spolu s chemoterapií a perioperační přístup s pembrolizumabem a chemoterapií. Cílem tohoto článku je proto přinést souhrn změn a nových poznatků v této oblasti a poukázat i na některé výzvy, kterým nadále čelíme.
Keywords: nemalobuněčný karcinom plic; pembrolizumab; neoadjuvantní terapie; nivolumab; Humans; Antineoplastic Agents, Immunological; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Molecular Targeted Therapy; Chemotherapy, Adjuvant; Tyrosine Kinase Inhibitors; Antineoplastic Agents; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; inhibitory kontrolních bodů; lidé; humanizované monoklonální protilátky; Immunotherapy; Genes, erbB-1; adjuvantní chemoterapie; Nivolumab; geny erbB-1; Anaplastic Lymphoma Kinase; Antibodies, Monoclonal, Humanized; osimertinib; inhibitory tyrosinkinasy; atezolizumab; anaplastická lymfomová kináza; Immune Checkpoint Inhibitors; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; cílená molekulární terapie; Neoadjuvant Therapy; protinádorové látky; protinádorové látky imunologicky aktivní; imunoterapie