Postavení ruxolitinibu v léčbě pravé polycytemie - Podstavková, Natália (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Ruxolitinib, selektivní perorální inhibitor Janus kináz JAK1/JAK2, je kromě terapie primární myelofibrózy schválen do druhé linie terapie pacientů s pravou polycytemií, kteří vykazují intoleranci nebo rezistenci k terapii hydroxyureou. V randomizovaných studiích RESPONSE a RESPONSE-2 byla prokázána jeho superiorita v dosažení hematologické remise i snížení symptomatické zátěže ve srovnání s nejlepší dostupnou terapií. Nejnovějším důležitým poznatkem pro klinickou praxi ze studie MAJIC-PV je benefit ve smyslu prodloužení doby přežití bez trombembolických příhod a také celkové doby přežití.
Keywords: Pyrazoles; hydroxymočovina; Myeloproliferative Disorders; inhibitory Janus kinas; pyrazoly; lidé; myeloproliferativní poruchy; Janus Kinase Inhibitors; pyrimidiny; ruxolitinib; Polycythemia Vera; nitrily; polycythaemia vera; Hydroxyurea; Nitriles; Pyrimidines; Humans