Konsolidační léčba brentuximab vedotinem u pacientů s relabujícím/refrakterním klasickým Hodgkinovým lymfomem po provedení autologní transplantace hematopoetických kmenových buněk v České republice - Michalka, Jozef; Král, Zdeněk; Marková, Jana; Gahérová, Ľubica; Maco, Mária; Procházka, Vít; Janíková, Andrea; Kořen, Jan; Sýkorová, Alice; Štěpánková, Pavla; Steinerová, Kateřina; Mohammadová, Lekaá; et al. (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Výsledky klinické studie AETHERA ukázaly, že konsolidační terapie brentuximab vedotinem po vysokodávkované chemoterapii a provedení autologní transplantace kmenových hematopoetických buněk signifikantně prodlužuje přežití bez progrese u pacientů s klasickým Hodgkinovým lymfomem. V této multicentrické retrospektivní analýze sedmi hematologických center České republiky jsme analyzovali klinická data z reálné klinické praxe a výsledky léčby u 39 pacientů léčených konsolidační terapií brentuximab vedotinem od ledna 2015 do prosince 2021. Brentuximab vedotin nebyl nemocným podáván v předchozí léčbě lymfomu a pacienti měli nejméně jeden definovaný rizikový faktor pro další relaps. Medián podaných cyklů brentuximab vedotinu byl 8 (1-16), 82 % pacientů dosáhlo během léčby kompletní remise. Medián sledování byl 28 měsíců, dvouleté přežití bez progrese bylo 66,2 % (95% CI 0,52-0,85) a dvouleté celkové přežití 95 % (95% CI 0,82-1,00). Nejčastějším důvodem ukončení léčby bylo kompletní podání 16 léčebných cyklů (20,5 %), relaps/progrese lymfomu (15,4 %) a stejně tak rozvoj symptomatické periferní neuropatie, která byla v různém stupni závažnosti pozorována u 38,5 % pacientů. Naše data potvrzují deklarovanou účinnost a bezpečnost konsolidační terapie brentuximab vedotinem v reálné klinické praxi.
Keywords: protinádorové látky imunologicky aktivní; Hodgkinova nemoc; Hodgkin Disease; Humans; klinická studie jako téma; Positron Emission Tomography Computed Tomography; PET/CT; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; nemoci periferního nervového systému; Consolidation Chemotherapy; Induction Chemotherapy; Antineoplastic Agents, Immunological; indukční chemoterapie; Progression-Free Survival; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Peripheral Nervous System Diseases; Brentuximab Vedotin; doba přežití bez progrese choroby; lidé; konsolidační chemoterapie; brentuximab vedotin; Clinical Studies as Topic