Moderní přístup k léčbě chronické lymfocytární leukemie - Smolej, Lukáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Chronická lymfocytární leukemie (CLL) je nejčastější lymfoidní malignitou dospělých v euroamerické populaci a postihuje převážně starší osoby: medián věku v době diagnózy se pohybuje mezi 65 a 72 lety. V současnosti je naprostá většina nemocných diagnostikována v časném asymptomatickém stadiu nevyžadující léčbu. Mimořádným rysem CLL je různorodost prognózy: ani při dlouhodobém sledování zhruba 50 % nemocných neprogreduje a nikdy nedospějí k léčbě, která je zahajována pouze při známkách klinické aktivity. Prognostické faktory, zejména mutace a/nebo delece genu TP53, cytogenetické abnormality a mutační stav variabilní oblasti těžkého řetězce imunoglobulinu (IGHV), jsou velmi užitečné pro upřesnění prognózy jednotlivých pacientů. Tyto ukazatele mohou rovněž pomoci při volbě léčebného přístupu, stávají se tedy prediktivními faktory. Léčebný přístup k CLL za posledních 20 let prodělal vpravdě revoluční změny: od chemoterapie přes chemoimunoterapii přidáním anti-CD20 monoklonálních protilátek rituximabu či obinutuzumabu, které vedlo poprvé v historii léčby CLL k prodloužení celkového přežití až k novým, perorálním cíleným preparátům, zejména režimům založených na inhibitoru BCL-2 venetoklaxu s anti-CD20 protilátkou a inhibitorům Brutonovy tyrozinkinázy ibrutinibu a akalabrutinibu. Tyto cílené inhibitory jsou dnes považovány za standardní volbu u relabované/refrakterní CLL a u velké části nemocných vytlačily chemoimunoterapii též z léčby první linie. Chemoimunoterapii (zejména kombinaci fludarabin - cyklofosfamid - rituximab [FCR] u mladších zdatných nemocných bez komorbidit) lze stále zvážit jako léčebou alternativu u selektované skupiny dosud neléčených nemocných s biologicky velmi příznivou prognózou (mutovaný stav IGHV a příznivá cytogenetika, např. delece 13q).
Keywords: Sulfonamides; cílená molekulární terapie; monoklonální protilátky; Agammaglobulinaemia Tyrosine Kinase; protinádorové látky; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Antineoplastic Agents, Immunological; inhibitory tyrosinkinasy; kombinovaná farmakoterapie; inhibitory fosfoinositid-3-kinasy; Phosphoinositide-3 Kinase Inhibitors; protinádorové látky imunologicky aktivní; Drug Therapy, Combination; proteinkinasa BTK; ibrutinib; buněčná a tkáňová terapie; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; lidé; Cell- and Tissue-Based Therapy; Humans; venetoklax; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; bicyklické sloučeniny heterocyklické; Tyrosine Kinase Inhibitors; Molecular Targeted Therapy; Bridged Bicyclo Compounds, Heterocyclic; protoonkogenní proteiny c-bcl-2; Proto-Oncogene Proteins c-bcl-2; Antibodies, Monoclonal; obinutuzumab; sulfonamidy; chronická lymfatická leukemie; Antineoplastic Agents