Opuncie mexická - obsahové látky a léčivé účinky - Navrátilová, Zdeňka (Farmacie pro praxi, 2023)
Opuntia ficus‐indica (opuncie mexická) je keřovitě rostoucí kaktus pocházející z Mexika. Poskytuje jedlé plody, známé také jako indické či kaktusové fíky. Všechny části rostliny (stonky, květy, plody, semena, kořeny) obsahují řadu bioaktivních látek s mnoha farmakologickými účinky. Rostlina má široké využití nejen v tradiční medicíně a moderní studie její léčivé účinky často potvrzují. Článek shrnuje informace o obsahových látkách a možném léčebném využití opuncie mexické.
Keywords: Plant Extracts; rostlinné extrakty; Humans; léčivé rostliny; Opuntia; lidé; Plants, Medicinal; fytoterapie; Phytotherapy