Vývojové milníky neheterosexuální orientace a identit v Česku: revize tradičního modelu comingoutu - Pitoňák, Michal (Psychiatrie pro praxi, 2023)
Tento článek kriticky posuzuje platnost tradičních modelů comingoutu v kontextu současného Česka, neboť integruje zažité přístupy a moderní realitu. Ke zkoumání vývoje tří milníků comingoutu (M1 - přitažlivost, M2 - sebeoznačení a M3 - odhalení) ve vývoji neheterosexuální identity byl využit online průzkum, kterého se zúčastnilo 1 778 osob (ve věku 15 až 71 let). Z výsledků vyplývá, že svou touhu neheterosexuální lidé rozpoznají kolem 13, roku života, průměrně přes dva další roky trvá, než tuto svou identitu poprvé pojmenují, a průměrně ještě téměř dva další roky trvá, než se daná osoba rozhodne svěřit někomu dalšímu. První "vnější coming out" tak probíhá průměrně ve věku necelých 17 let. V rámci studie jsme potvrdili generační i genderové rozdíly, přičemž mladší generace procházejí těmito vývojovými milníky rychleji a tradiční genderové rozdíly se u nich stírají. Článek také naznačuje budoucí směr výzkumu, včetně zkoumání nástupu přitažlivosti u bisexuálních a pansexuálních osob osob a vzorců přitažlivosti vůči trans a genderově rozmanitým osobám, a také posouzení toho, jak stigma a předsudky ovlivňují vývoj neheterosexuální identity.
Keywords: Gender Identity; Female; lidé středního věku; průzkumy a dotazníky; Adolescent; mužské pohlaví; Sexual and Gender Minorities; sexuální a genderové menšiny; Humans; dospělí; Czech Republic; lidé; sexuální chování; Middle Aged; Surveys and Questionnaires; senioři; ženské pohlaví; Sexual Behavior; Česká republika; Aged; Adult; Male; mladiství; genderová identita