Možnosti zapojení rodiny v léčbě emočně nestabilních adolescentů - Kantor, Kryštof; Kocourková, Jana (Psychiatrie pro praxi, 2023)
Potíže spojené s emoční nestabilitou jsou v adolescenci časté a diagnostikování poruchy osobnosti už v tomto věku se stává běžnější. Jedná se o významnou skupinu pacientů, obzvlášť když uvážíme, že se tato porucha vyskytovala až u 76 % adolescentů, kteří vyhledali péči pro suicidální úvahy. Rodinné prostředí hraje roli při vzniku emočně nestabilní poruchy osobnosti a zároveň jsou blízcí těmito potížemi také významně zasaženi. Existuje několik terapeutických postupů, které byly adaptovány i pro emočně nestabilní adolescenty a vykazují efektivitu v jejich léčbě. Zapojení rodiny v léčbě je nezbytné. Tento článek se věnuje roli rodiny a možnostem zapojení rodinných příslušníků emočně nestabilních adolescentů v jejich léčbě
Keywords: poruchy osobnosti; Psychotherapy; Adolescent; Family; hraniční porucha osobnosti; Humans; lidé; Family Therapy; rodina; psychoterapie; Personality Disorders; Borderline Personality Disorder; Parent-Child Relations; mladiství; Family Conflict; konflikt v rodině; vztahy mezi rodiči a dětmi; rodinná terapie