Klozapín a psychóza pri Parkinsonovej chorobe - Ďurčová Typčuková, Katarína; Šoltýsová, Marcela; Holá, Mária; Necpál, Ján (Psychiatrie pro praxi, 2023)
Psychóza pri Parkinsonovej chorobe je závažnou neuropsychiatrickou komplikáciou Parkinsonovej choroby. Zlatým štandardom v liečbe podľa úrovne dôkazov je klozapín, atypické antipsychotikum s multireceptorovým pôsobením, ktoré má nízke riziko výskytu extrapyramídových nežiaducich účinkov. Hoci je klozapín v tejto indikácii vysoko účinný, stále sa používa pomerne málo, a to hlavne zo strachu pred vznikom agranulocytózy, ktorý medzi lekármi často vedie k všeobecnej klozapínofóbii. Článok prináša základné fakty o klozapíne a praktický manažment v liečbe psychózy pri Parkinsonovej chorobe.
Keywords: psychotické poruchy; Antipsychotic Agents; Parkinsonian Disorders; lidé; nežádoucí účinky léčiv; parkinsonské poruchy; Humans; klozapin; antipsychotika; Psychotic Disorders; Clozapine; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions