Psychogenní neepileptický disociativní záchvat jako odpověď na pooperační bolest? Kazuistika, která možná nepřinese odpovědi - Krčilová, Renáta; Ropková, Regina; Raimrová, Elena (Psychiatrie pro praxi, 2023)
Předkládanou kazuistikou si dovolujeme seznámit odbornou veřejnost s příběhem ženy, která v raném pooperačním období prodělala recidivující poruchu vědomí s nekonstantními myoklonickými záškuby trupu se samovolně obnoveným vědomím. Příběh ženy, který vyvolal otazníky, na které nebyly nalezeny jednoznačné odpovědi. Příběh ženy, který nás zdravotníky pracující v intenzivní medicíně donutil pomýšlet nejen na samotnou existenci disociativních stavů, ale také na jejich různé klinické projevy a diferenciální diagnózu. Naše pracovní zaměření v intenzivní medicíně, jsme‐li svědky poruchy stavu vědomí u pacienta, nás nutí primárně se zaměřit na přísně somatické a diagnosticky průkazné příčiny stavu. Předloženým a popsaným případem si zkusíme odpovědět, zda pooperační bolest nasedající na predisponující psychické traumatizující události může tím být hledaným procesem, který spustí narušení integrace vědomí. Zda existuje vztah mezi stresorem a začátkem poruchy stavu vědomí.
Keywords: disociační poruchy; Analgesics; Dissociative Disorders; záchvaty; Pain, Postoperative; Diagnosis, Differential; lidé; Female; analgetika; ženské pohlaví; pooperační bolest; Seizures; Humans; diferenciální diagnóza