Výživa mírně nezralých novorozenců - Brožová, Tereza (Pediatrie pro praxi, 2023)
Nutriční potřeby dětí narozených před 37. týdnem těhotenství jsou z mnoha důvodů výrazně odlišné od potřeb donošených novorozenců. Důležité je časné zahájení stravy, postupné a plynulé navyšování dávek stravy, monitoring glykemie, suplementace živin (fortifikace mateřského mléka či podávání speciální umělé výživy pro nedonošené děti) a adekvátní podpora rozvoje sání a kojení. Cílem je napodobovat nitroděložní růst a složení těla plodu stejného gestačního stáří. Dobře nastavená výživa a optimální růstová rychlost signifikantně zlepšuje psychomotorický vývoj a kvalitu zdraví. Následující článek se zaměřuje na výživu stabilních mírně nezralých novorozenců během hospitalizace na oddělení intermediární péče a bezprostředně po propuštění do domácí péče.
Keywords: Enteral Nutrition; novorozenec; Infant, Newborn; Infant Formula; Infant, Premature; výživové doporučené dávky; enterální výživa; Humans; sací chování; náhražky mateřského mléka; lidé; novorozenec nedonošený; Sucking Behavior; Recommended Dietary Allowances