Infekce SARS-CoV-2 a novorozenci - Dort, Jiří; Mocková, Alice; Daumová, Magdaléna (Pediatrie pro praxi, 2023)
Článek pojednává o riziku přenosu infekce SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome-related coronavirus) pro plod v děloze. Transplacentární přenos viru je možný, ale je vzácný díky speciálnímu ochrannému vybavení placenty. Ve vlastním souboru rodiček, který autoři sestavili, bylo riziko nákazy plodu a novorozence nízké. U nemocných rodiček vyšetřovali histologické změny placenty a popsali obraz placentitidy způsobený infekcí SARS-CoV-2. Autoři přidali ilustrační kazuistiku nedonošeného dítěte s vrozenou infekcí SARS-CoV-2. V diskuzi pak autoři popisují možnosti a podrobnosti přenosu SARS-CoV-2 na plod a novorozence, onemocnění novorozenců a prognózu na základě literárních referencí.
Keywords: Angiotensin-Converting Enzyme 2; Female; SARS-CoV-2; vertikální přenos infekce; novorozenec; Pregnant People; ženské pohlaví; porod; lidé; Infant, Newborn; Placenta Diseases; Gravidity; Parturition; COVID-19; nemoci placenty; těhotné ženy; angiotensin-konvertující enzym 2; kazuistiky jako téma; gravidita; Infectious Disease Transmission, Vertical; Case Reports as Topic; Humans