Neobvyklý nárůst invazivních pyogenních streptokoků u dětí - Mihál, Vladimír; Kučová, Pavla; Vašířová, Veronika; Teleky, Marek; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2023)
Streptococcus pyogenes (streptokok skupiny A, GAS) může u dětí zapříčinit široké spektrum onemocnění, zejména faryngitidu a spálu. Méně často může způsobit závažné invazivní infekce, včetně nekrotizující fascitidy, pneumonie, sepse a syndromu streptokokového toxického šoku. Infekce GAS vyžadující hospitalizaci je u mladších dětí stále spojena se závažným onemocněním a krátkodobou i dlouhodobou morbiditou. Včasné rozpoznání onemocnění a okamžitá antibiotická léčba je dnes nejúčinnější prevencí vážné komplikace GAS infekce. U dětí do 10 let je míra výskytu infekce invazivním streptokokem skupiny A (iGAS) v letošním roce vyšší než v letech předcházejících pandemii covidu-19, ale podstatně vyšší než v posledních dvou letech. V posledním roce na základě hlášení o nárůstu infekcí dolních cest dýchacích u dětí, zejména empyému, probíhá systematický sběr dat jednotlivých případů, abychom infekci iGAS lépe porozuměli. Prezentujeme dvě děti předškolního věku se spálovou angínou, která byla komplikovaná pleuropneumonií a respiračním selháním.
Keywords: infekce dýchací soustavy; Female; předškolní dítě; streptokokové infekce; ženské pohlaví; Morbidity; lidé; Respiratory Tract Infections; Respiratory Insufficiency; pleuropneumonie; Streptococcus pyogenes; Humans; Male; spála; Streptococcal Infections; Child, Preschool; Pleuropneumonia; mužské pohlaví; morbidita; respirační insuficience; Scarlet Fever