Funkční tiková porucha: hromadná nákaza ze sociálních sítí? - Růžička, Evžen; Malá, Eva; Serranová, Tereza (Pediatrie pro praxi, 2023)
Touretteův syndrom (TS) je jednou z nejčastějších neuropsychiatrických poruch dětského věku. Obvyklý věk vzniku příznaků je mezi 5. a 6. rokem věku a naprostá většina případů vznikne do 12 let, až čtyřikrát častěji u chlapců než u dívek. Průběh onemocnění je charakteristicky měnlivý v čase, s exacerbacemi, remisemi a změnami rázu tiků. V dospívání se obvykle tiky zmírňují a výrazné pozdní exacerbace se vyskytují zřídka. Od roku 2020 však prudce vzrostl počet nově vzniklých případů tikové poruchy u adolescentních dívek. Jejich projevy jsou inkongruentní s klasickým obrazem TS a svědčí pro funkční (psychogenní) původ, přičemž vykazují nápadně shodné rysy s videozáznamy šířenými na sociálních sítích. Na případech několika našich pacientek ukazujeme typické projevy onemocnění. Uvádíme koncept masové sociogenní nemoci, popisujeme roli sociálních médií při jejím šíření a uvádíme paralely s historickými hromadnými psychickými jevy.
Keywords: Tics; Humans; diferenciální diagnóza; dítě; Child; Tourettův syndrom; sociální média; Female; Tic Disorders; Diagnosis, Differential; tikové poruchy; lidé; Medically Unexplained Symptoms; masová sociogenní nemoc; pacienti bez organického nálezu; ženské pohlaví; Social Media; Tourette Syndrome; Adolescent; tiky; mladiství