Juvenilní spondyloartritida/sakroiliitida (dříve nazývaná Bechtěrevova nemoc) se zaměřením na časnou diagnostiku a terapii - kazuistiky a shrnutí pro praxi - Bouchalová, Kateřina; Frydrychová, Lenka; Moškořová, Veronika; Pytelová, Zuzana; Čivrný, Jakub (Pediatrie pro praxi, 2023)
Článek je věnován juvenilní spondyloartritidě (JSpA) (dříve nazývané Bechtěrevova nemoc), která je dle současné klasifikace řazena do podskupiny entezopatických (enthesis-related, ERA) juvenilních idiopatických artritid (JIA). Zmiňujeme diferenciální diagnostiku s důrazem na problematiku časné diagnózy a léčby, včetně možností příspěvku praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD) v tomto procesu. Přinášíme kazuistiky dětských pacientů se spondylartritidou jako hlavním projevem ERA. Bolesti zad jako projev spondyloartritidy nebo sakroiliitidy mohou být prvním a jediným symptomem této podskupiny JIA. Někdy bývá přítomna i periferní artritida či entezitida. Část pacientů trpí uveitidou. Popisovaní pacienti dosáhli léčbou adalimumabem remise, nicméně jeden časně relaboval. U této podskupiny JIA je bohužel výskyt relapsů po ukončení léčby vysoký. Časná diagnóza je klíčem k úspěšné léčbě.
Keywords: Humans; diferenciální diagnóza; spondylartritida; HLA-B27 Antigen; methotrexát; Spondylarthritis; sakroiliitida; dítě; Child; Female; Methotrexate; Diagnosis, Differential; lidé; entezopatie; Adalimumab; Back Pain; juvenilní artritida; ženské pohlaví; Male; Arthritis, Juvenile; Adolescent; Sacroiliitis; bolesti zad; HLA-B27 antigen; mužské pohlaví; Enthesopathy; adalimumab; mladiství