Porovnanie metodík pri degeneratívnych zmenách krčnej chrbtice - Musilová, Eva; Vavro Olaszová, D (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2023)
Krčná časť je najpohyblivejšou časťou chrbtice. Umožňuje pohyby všetkými smermi veľkého rozsahu. V poslednom období sa zvyšuje počet stále mladších pacientov s degeneratívnymi zmenami v tejto oblasti. Sprievodným znakom je prítomnosť bolesti, obmedzenie rozsahu pohyblivosti, svalová nerovnováha. Cielenou fyzioterapiou je možné prítomné bolesti a funkčné zmeny ovplyvniť. Zisťovali sme možnosti ovplyvnenia rozsahu pohyblivosti krčnej chrbtice vybranými fyzioterapeutickými metódami a zmapovať účinnosť vybraných metodík. Riešenie sme realizovali prostredníctvom mesačného klinického prieskumu. Kritériom pre zaradenie pacientov bolo sedavé zamestnanie a bolesti krčnej chrbtice. Súbor tvorilo 34 pacientov rozdelených do troch skupín. Na začiatku a konci prieskumu sme hodnotili Fleche-Forestiér. V prvej skupine cvičili Dynamickú neuromuskulárnu stabilizáciu, v druhej skupine postizometrickú a antigravitačnú relaxáciu a v tretej metódu podľa McKenzieho. Zistili sme najvýraznejšie zlepšenie v tretej skupine pri Fleche-Forestiér meraní, anteflexii a retroflexii. Rozdiely v hodnotách lateroflexie a rotácie boli zanedbateľné. Liečba podľa McKenzieho sa javí ako najefektívnejší spôsob pri zlepšení rozsahu a funkčnosti cervikálnej časti chrbtice.
Keywords: bolesti zad; dynamická neuromuskulární stabilizace; McKenzie koncept; průzkumy a dotazníky; Physical Therapy Modalities; lidé; Surveys and Questionnaires; Back Pain; Humans; techniky fyzikální terapie; Cervical Vertebrae; krční obratle