Přínos akupresury v léčbě migrény s hlavním zřetelem ke kvalitě života - Židlíková, Simona; Pavlů, Dagmar; Marková, Kateřina (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2023)
Cílem pilotní studie bylo posoudit efekt akupresury u skupiny žen trpících migrenózními bolestmi hlavy na kvalitu života, počet migrenózních dní a počet užitých analgetik a triptanů. Do výzkumného souboru bylo zařazeno na doporučení lékaře neurologa 20 žen ve věku 24–58 let, které migrénou trpěly min. 2 roky a užívaly medikaci ze skupiny triptanů. Soubor byl náhodně rozdělen do experimentální a kontrolní skupiny po 10 účastnicích. U experimentální skupiny byla jako terapeutická metoda využita akupresura. Bylo provedeno celkem osm terapeutických jednotek v průběhu 4 týdnů. Hodnotil se počet migrenózních atak a počet užitých akutních analgetik a triptanů za poslední 4 týdny před začátkem intervence a následně po ukončení 4týdenní akupresurní intervence. Vstupní a výstupní vyšetření bylo provedeno pomocí dotazníku Migraine Specific Quality of Life Questionnaire Version 2.1 (MSQ v2.1), který hodnotí dopad migrény na kvalitu života jedince. Kontrolní skupina migreniček nebyla podrobena žádné jiné terapii. Výsledky hodnocené MSQ v2.1 prokázaly statisticky významné (na hladině a = 0,05) zvýšení kvality života, hodnocené MSQ v2.1, došlo ke statisticky významnému snížení počtu migrenózních dní a ke snížení počtu užitých akutních analgetik a triptanů u skupiny, která absolvovala intervenci pomocí akupresury. U kontrolní skupiny migreniček nedošlo k žádným signifikantním rozdílům.
Keywords: ženské pohlaví; Female; Acupressure; Pilot Projects; lidé středního věku; Humans; lidé; Quality of Life; dospělí; Middle Aged; Migraine Disorders; migréna; akupresura; kvalita života; Adult; pilotní projekty