Medical Termination of Pregnancy (MToP) in the 1st trimester – the role of human chorionic gonadotropin and ultrasound in pregnancy diagnosis and MToP follow-up - Dvořák, Vladimír; Slunská, Petra; Maděrková Tozzi, Michaela; Langová, Kateřina; Kroutilová, Vladimíra; Pilka, Radovan; Ľubušký, Marek (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: V České republice lze ženě uměle ukončit těhotenství farmakologickou metodou (UUT-F) v I. trimestru do 49. dne sekundární amenorey. Cílem studie je analýza významu stanovení lidského choriového gonadotropinu (hCG) v séru/moči a ultrazvukového (UZ) vyšetření při diagnostice těhotenství a hodnocení výsledku UUT-F. Metodika: V letech 2017 a 2018 bylo na našem pracovišti provedeno UUT-F celkem u 109 žen sekvenčním podáním mifepristonu (600 mg perorálně) a misoprostolu (400 mcg perorálně). Stanovení hCG v séru/moči a UZ vyšetření byly provedeny při diagnostice těhotenství i hodnocení výsledku UUT-F. Výsledky: Při diagnostice těhotenství byla pozitivní a středně silná korelace mezi hCG v séru a průměrem gestačního váčku v dutině děložní (GS – gestational sac) (r = 0,711; p < 0,0001) i velikostí zárodku v dutině děložní (CRL – crown-rump length) (r = 0,605; p < 0,0001). Délka těhotenství byla 42–49 dní amenorey (průměr 45,6; medián 45), ženy byly ve věku 16–44 let (průměr 29,4; medián 29). Při kontrolním vyšetření po UUT-F byla u 13,8 % žen (15/109) hodnota hCG v séru > 1 000 IU/l a u 17,4 % (20/109) byl pozitivní low sensitivity urine pregnancy test (LSUP test). UZ vyšetření diagnostikovalo „Pokračující těhotenství“ u pěti žen a zamlklé těhotenství u jedné ženy (hCG v séru bylo vždy > 1 000 IU/l a LSUP test byl vždy pozitivní). U 5,5 % žen (6/109) byla provedena následná chirurgická intervence vč. „Pokračujícího těhotenství“ (n = 5); u zamlklého těhotenství (n = 1) byl podán další misoprostol a chirurgickou intervenci nebylo nutné provést. Závěr: Při diagnostice těhotenství je pozitivní a středně silná korelace mezi hCG v séru a CRL. Při kontrolním vyšetření po UUT-F umožní negativní LSUP test spolehlivě vyloučit pokračující těhotenství. V případě pozitivního LSUP testu by mělo být provedeno ultrazvukové vyšetření, nicméně chirurgická intervence by neměla být indikována pouze na základě rozšíření dutiny děložní.
Keywords: první trimestr těhotenství; gestační váček; Pregnancy; Humans; Chorionic Gonadotropin; Female; mladý dospělý; dospělí; Abortifacient Agents; Ultrasonography; lidé; Crown-Rump Length; temenokostrční délka; Pregnancy Trimester, First; Adult; choriogonadotropin; ultrasonografie; ženské pohlaví; Abortion, Induced; Adolescent; těhotenství; abortiva; Gestational Sac; Young Adult; Statistics as Topic; prospektivní studie; statistika jako téma; indukovaný potrat; mladiství; Prospective Studies