Outcome of a patient with Herlyn-Werner-Wunderlich syndrome treated with Balloon septostomy - pre- and postsurgical ultrasound findings - Dosedla, Erik; Ballová, Zuzana; Gašparová, Petra; Sitáš, Martina; Calda, Pavel (Česká gynekologie, 2023)
Herlyn-Werner-Wunderlichov syndróm je vzácna kongenitálna anomália, definovaná triádou vrodených chýb ženského urogenitálneho traktu – homolaterálnou renálnou agenéziou, uterom duplex a obštrukčným hemihematometrokolpom, ktorej etiológia zostáva zatiaľ nejasná. Najčastejšími klinickými príznakmi sú panvová bolesť, dysmenorrhea a hmatateľná hmota v dôsledku hematokolpu alebo hematometra. Vzhľadom na nedávne štúdie sa u týchto mladých pacientok považuje za dominantný nález endometrióza, čo môže vysvetľovať patofyziologický mechanizmus jej vzniku ako výsledok retrográdnej menštruácie. Včasná diagnostika a následná liečba sú dôležité v prevencii rozvoja závažných komplikácií. Klinické a reprodukčné výsledky po drenáži hematometrokolpu sú vo všeobecnosti uspokojivé. Predstavujeme 13-ročnú pacientku s panvovou bolesťou a diagnostikovaným syndrómom OHVIRA liečenú balónikovou septostómiou.
Keywords: Wolffian Ducts; urogenitální abnormality; ultrasonografie; Uterine Didelphys; Wolffovy vývody; Humans; Ultrasonography; Mullerian Ducts; gynekologické chirurgické výkony; Urogenital Abnormalities; Catheterization; Gynecologic Surgical Procedures; katetrizace; Herlyn-Werner-Wunderlichův syndrom; uterus duplex; ženské pohlaví; lidé; ductus Mülleri; dítě; Child; septosomie; Female