Dostupnost erytrocytových transfuzních přípravků v České republice v letech 2019-2021 - vyhodnocení dotazníkové akce v zařízeních transfuzní služby - Turek, Petr; Bohoněk, Miloš; Galuszková, Dana; Gašová, Zdenka; Masopust, Jiří; Písačka, Martin; Procházková, Renata; Řeháček, Vít (Transfuze a hematologie dnes, 2023)
Transfuzní přípravky potřebné pro hemoterapii v ČR vyrábějí vzájemně nezávislá zařízení transfuzní služby a poskytují je krevním bankám, které je po posouzení kompatibility vydávají jednotlivým klinickým pracovištím. Údaje o výrobě, distribuci i výdeji transfuzních přípravků v absolutních číslech jsou pravidelně shromažďovány a publikovány. Údaje o tom, zda jsou v dostatečné míře pokrývány potřeby pacientů a klinických pracovišť, však dostupné nejsou. Společnost pro transfuzní lékařství se proto obrátila na jednotlivá zařízení transfuzní služby a krevní banky s prosbou o vyplnění dotazníku zaměřeného na dostupnost transfuzních přípravků červené řady. Z analýzy získaných údajů vyplynulo, že dostupnost transfuzních přípravků červené řady je sice zajištěna, a k omezení zdravotní péče pro nedostatek potřebných transfuzních přípravků tudíž dochází zcela výjimečně, ale mnohde je tomu tak jen za cenu značného úsilí a při využití náhradních/suboptimálních postupů. Situace se přitom v průběhu let 2019–2021 zhoršovala. Varujícím ukazatelem je postupně klesající počet prvodárců, což dále snižuje stabilitu a trvalou udržitelnost systému.
Keywords: Equipment and Supplies; Blood Donation; dostupnost zdravotnických služeb; Humans; transfuze erytrocytů; průzkumy a dotazníky; lidé; darování krve; Blood Preservation; Erythrocyte Transfusion; krevní bankovnictví; Surveys and Questionnaires; Blood Banking; zdravotnické prostředky; Health Services Accessibility; konzervace krve