Anafylaktoidní těhotenský syndrom - Jelšík, Ivo; Branna, Tereza; Štiglerová, Sylvana; Volná, Pavla; Ožana, Marek; Kučera, Cyril (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2023)
Kazuistika popisuje klinický průběh a léčbu anafylaktoidního těhotenského syndromu (starší terminologie – embolie plodovou vodou) u doposud zdravé ženy. Jedná se o nebezpečnou peripartální komplikaci, která se obtížně diagnostikuje a zároveň je při její klinické manifestaci nutná rychlá a intenzivní terapie. V tomto případě zvláště závažné koagulopatie s rozvinutým krvácením do dutiny břišní, které ohrožovalo život rodičky, nebylo chirurgicky řešitelné, a proto bylo nutné podávat krevní přípravky a deriváty včetně opakovaného podání faktoru VIIa (NovoSeven).
Keywords: dospělí; embolie plodovou vodou; Cesarean Section; koagulopatie; CT angiografie; těhotenství; Embolism, Amniotic Fluid; Humans; diferenciální diagnóza; Computed Tomography Angiography; laparotomie; Uterine Inertia; Consciousness Disorders; poruchy vědomí; Laparotomy; Adult; Diagnosis, Differential; tromboelastografie; inercie dělohy; ženské pohlaví; císařský řez; Blood Coagulation Disorders; Thrombelastography; lidé; Pregnancy; intrakraniální vazospazmus; Vasospasm, Intracranial; Female