Kumulativní CT dávka záření u nemocných s pankreatitidou. Cesta k osvícení? - Harazim, Martin (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2023)
V rámci diagnostiky, určení rizika či rozhodování o možných terapeutických intervencích v případě akutní pankreatitidy spoléháme v současné době na počítačovou tomografii (CT). Nízké dávky ionizujícího záření spojené s provedením tohoto vyšetření bývají spojovány s rizikem vzniku maligního onemocnění. Cílem naší studie bylo analyzovat kumulativní efektivní dávky u nemocných hospitalizovaných s akutní pankreatitidou ve Fakultní nemocnici Brno v letech 2021–2022. Během sledovaného období bylo provedeno 222 CT vyšetření u 146 nemocných, medián kumulativní efektivní dávky na pacienta činil 23,86 ± 28,94 mSv. CT bylo pouze v malé míře (11,7 %) následováno intervencí (ERCP, operační revize, CT navigovaná drenáž, endoskopická drenáž). Průměrná kumulativní efektivní expozice ionizujícímu záření během sledovaného období nedosáhla významného rizika vzniku maligního onemocnění. U několika jedinců však kumulativní efektivní dávka přesáhla hodnotu 200 mSv a byla srovnatelná s několikaměsíčním pobytem na Mezinárodní vesmírné stanici. I nadále je nutné pečlivé individuální posouzení pravděpodobnosti změny klinického managementu na základě výsledku daného CT vyšetření.
Keywords: pankreatitida; Humans; lidé středního věku; ionizující záření; Radiation, Ionizing; Female; Aged; dospělí; tomografie emisní počítačová; senioři; lidé; Tomography, Emission-Computed; Adult; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; dávka záření; Statistics as Topic; Radiation Dosage; Pancreatitis; mužské pohlaví; statistika jako téma