Prognostická skóre na JIP - klinické review - Harazim, Martin (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2023)
Prognostické skórovací systémy v prostředí intenzivní péče využíváme k odhadu výsledků naší léčby, charakterizaci závažnosti onemocnění či orgánové dysfunkce či srovnání v rámci vědeckého výzkumu. Tento přehledový článek se věnuje historii a představení nejčastěji využívaných skórovacích systémů na jednotkách intenzivní péče. Snaží se ukázat jejich výkonnost, a také směr budoucího směřování, protože prognostické modely budou i nadále důležité nejen pro naše publikační výstupy, ale také pro optimalizaci využití zdrojů a zefektivnění poskytované péče.
Keywords: Organ Dysfunction Scores; Severity of Illness Index; APACHE; Simplified Acute Physiology Score; vyhodnocení orgánové dysfunkce; mortalita; Intensive Care Units; Humans; SAPS; stupeň závažnosti nemoci; jednotky intenzivní péče; lidé; Prognosis; prognóza; Mortality