Rok 2023 v přehledu - Sepse - Karvunidis, Thomas (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2023)
Letošní souhrn kriticky diskutuje významné publikace v oblastech adjuvantní kortikoterapie u komunitní pneumonie, kontroly glykemie a supraventrikulárních arytmií, a problematiku tekutinové léčby u kriticky nemocných v sepsi.
Keywords: supraventrikulární tachykardie; Tachycardia, Supraventricular; sepse; Sepsis; Humans; lidé; Monitoring, Physiologic; péče o pacienty v kritickém stavu; Pneumonia; tekutinová terapie; monitorování fyziologických funkcí; pneumonie; Fluid Therapy; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Critical Care