Efekt mezisíňové komunikace v terapii pacientů se srdečním selháním a mírně sníženou a zachovanou ejekční frakcí levé komory - aktuální stav poznání - Málek, Filip; Mates, Martin; Mráz, Tomáš; Reddy, Vivek Y; Kruger, Andreas; Neužil, Petr (Cor et Vasa, 2023)
Zvýšení tlaku v levé síni v klidu a zejména při zátěži je hlavní příčinou symptomů a zvýšeného rizika hospitalizace a úmrtí u pacientů se srdečním selháním. Mechanistický přístup se zavedením zařízení s vytvořením mezisíňového zkratu (inter-atrial shunt device, IASD) s cílem snížit tlak v levé síni u pacientů s mírně sníženou a zachovanou ejekční frakcí levé komory se ukázal být v pilotní studii proveditelný a bezpečný. V nerandomizované studii REDUCE LAP-HF a v randomizované studii REDUCE LAP-HF I bylo zavedení IASD spojeno se zlepšením symptomů a hemodynamických parametrů. Dopad zavedení IASD na riziko kardiovaskulárních příhod včetně úmrtí a rizika hospitalizace pro srdeční selhání byl cílem multicentrické randomizované falešnou procedurou kontrolované studie REDUCE LAP-HF II. Přehledový článek se zaměřuje na zdůvodnění metody a výsledky zásadních studií s IASD.
Keywords: echokardiografie; Atrial Septum; plicní tlak v zaklínění; Echocardiography; hemodynamické monitorování; Hemodynamic Monitoring; Pulmonary Wedge Pressure; inter-atrial shunt device; srdeční selhání; Clinical Studies as Topic; lidé; síňová přepážka; klinická studie jako téma; Heart Failure; Humans