Kyselina fytová - škodí či pomáhá? - Frýbortová, Veronika; Anzenbacherová, Eva; Anzenbacher, Pavel (Klinická farmakologie a farmacie, 2023)
Kyselina fytová (IP6) je nejhojněji se vyskytující inositolfosfát v přírodě, přítomný především v rostlinách, ale také v savčích buňkách. V současnosti je široce studována pro své rozmanité vlastnosti. Má schopnost vázat polyvalentní kationty, což bylo dříve považováno za nevýhodu ve spojitosti se sníženou dostupností minerálů z potravy. Na druhé straně jí tato struktura umožňuje funkci přírodního antioxidantu. Protektivní účinky kyseliny fytové byly popsány u patologických stavů včetně neurodegenerativních onemocnění, urolithiázy a rovněž zhoubného bujení.
Keywords: protinádorové látky; Antineoplastic Agents; kyselina fytová; Humans; Phytic Acid; lidé