Život s ADHD: Interpretatívna fenomenologická analýza - prípadová štúdia - Černickaja, Karin; Sokolová, Lenka (Diskuze v psychologii, 2022)
Interpretatívna fenomenologická analýza (IPA) nám dáva možnosť nahliadnuť doskúseností jednotlivcov apriblížiť nám, aké to je byť ažiť, napríklad surčitým špecifi kom, akým je aj porucha pozornosti a hyperaktivity – ADHD. O ADHD nemož no hovoriť len v detskom veku, vzhľ adom na pretrvávajú ce symptó my a ich zmeny, ktoré sa manifestujú aj v dospelosti. Prítomnosť ADHD môže ovplyvniť to, ako človek prežíva momenty svojho života. Náš príspevok práve prostredníctvom IPA a interview životného príbehu umožňuje čítať životnú knihu jednej osoby. Kapitoly tejto knihy obsahujú nielen vý pis symptó mov ADHD, ale aj ich prež í vanie a interpretá ciu konkré tnym č lovekom, ich dopad na viaceré oblasti jeho ž ivota, č i rôzne efektí vne č i menej efektí vne straté gie zvlá dania tejto poruchy. Naprí klad pros- tredníctvom metafory „tlakového hrnca“, ktorú nám ponúka náš participant, máme možnosť nahliadnuť doreálnych skú seností č loveka, ktorý svoje vnú tro prirovnáva k variacej vode. Keď tá to voda vytvorí neú nosný tlak, vybuchne.
Keywords: rozhovory jako téma; Men; hyperkinetická porucha; Narration; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; lidé; Interviews as Topic; mužské pohlaví; interpretativní fenomenologická analýza; Young Adult; Male; muži; vyprávění; mladý dospělý; Humans