Univerzita Komenského očami jej študentov: fókusové skupiny - Valjentová, Lucia; Minárová, Petra; Masaryk, Radomír (Diskuze v psychologii, 2022)
Primárnym cieľom našej práce bolo preskúmať, ako univerzitu vnímajú študenti, ako sa o nej rozhodovali a ako vnímajú a hodnotia jej komunikáciu. Dáta sme vyzbierali pomocou 29 fókusových skupín, v ktorých sme sa rozprávali s dokopy 137 študentmi všetkých trinástich fakúlt UK. Výsledky sme analyzovali tematickou analýzou. Zistili sme, že študenti sa o možnostiach štúdia dozvedajú hlavne zo strednej školy a od rodičov. UK si študenti asociujú s históriou, ale aj s budovaním značky, pričom obraz, ktorý sa im s touto inštitúciou spája najviac, je budova rektorátu UK. Napriek tomu boli niektorí študenti skeptickí voči novému logu s touto budovou. Naopak pozitívne vnímali snahu UK priblížiť sa k nim cez sociálne siete. Na základe výsledkov Univerzite Komenského odporúčame, aby sa pravidelne, ideálne aspoň raz do roka, zaujímala o spätnú väzbu študentov a v snahe priblížiť sa k nim ju aj aplikovala do praxe.
Keywords: postoj; Slovakia; Students; Humans; Slovenská republika; univerzity; Universities; studenti; Focus Groups; Attitude; zjišťování skupinových postojů; lidé