Factors influencing nursing students' perception of patient safety - Kalánková, Dominika; Bartoníčková, Daniela; Kurucová, Radka; Žiaková, Katarína (Kontakt, 2023)
Úvod: Bezpečnosť pacienta je jednou z hlavných priorít zdravotníckych zariadení na celom svete. Pohľad študentov ošetrovateľstva na bezpečnosť pacienta je nevyhnutný pre plánovanie stratégií na zlepšenie bezpečnosti pacienta a jej kultúry. Vnímanie bezpečnosti pacienta študentmi ošetrovateľstva sa môže líšiť medzi vyučovacími a vzdelávacími postupmi na katedrách ošetrovateľstva, ale závisí aj od klinických skúseností získaných počas klinickej praxe. Cieľ: Zhromaždiť a porovnať existujúce empirické výskumné štúdie o faktoroch ovplyvňujúcich vnímanie bezpečnosti pacienta z pohľadu študentov ošetrovateľstva. Metódy: Vyhľadávanie bolo realizované vo vedeckých databázach PubMed, Scopus a ProQuest vo februári 2023 a bolo limitované na jeden jazyk (angličtina). Výsledkom vyhľadávania bolo 1 703 štúdií. Pri syntéze údajov bola použitá metóda obsahovej analýzy. Výsledky: 36 štúdií bolo relevantných pre tento prehľad. Identifikovaných bolo 23 faktorov, ktoré ovplyvňujú vedomosti, zručnosti a postoje študentov ošetrovateľstva k bezpečnosti pacienta. Opísané boli štyri hlavné skupiny faktorov: Faktory súvisiace s demografickými údajmi; Faktory súvisiace s klinickým prostredím; Faktory súvisiace s akademickým prostredím; Kontextové faktory. Záver: Vnímanie bezpečnosti pacienta študentmi ošetrovateľstva bolo ovplyvnené vzdelávacím a klinickým prostredím. Vo vzťahu k vzdelávaniu je potrebné integrovať tému bezpečnosti pacienta na začiatku štúdia v odbore ošetrovateľstvo a posilniť doterajšie poznatky o nežiaducich udalostiach.
Keywords: Meta-Analysis as Topic; Students, Nursing; metaanalýza jako téma; bezpečnost pacientů; lidé; Teaching Rounds; studentská vizita; Humans; studenti ošetřovatelství; Patient Safety