Psychosocial factors affecting women's satisfaction with birth - Ratislavová, Kateřina; Hendrych Lorenzová, Eva; Janoušková, Kristina; Martin, Colin R (Kontakt, 2023)
Úvod: Spokojenost žen s porodem lze definovat jako retrospektivní hodnocení porodu rodičkou, které odráží její celkovou úroveň spokojenosti, pohody a emocionální reakce na porodní proces. Cíl: Cílem tohoto výzkumu bylo hledat významné psychosociální faktory, které ovlivňují spokojenost žen s porodem. Metodika: Byla provedena retrospektivní průřezová studie s využitím online dotazníku. Získali jsme 870 řádně vyplněných dotazníků od žen po porodu. Hlavním měřicím nástrojem byla česká verze revidované Škály spokojenosti s porodem (CZ-BSS-R). Výsledky: U celkové škály CZ-BSS-R a jejích dílčích škál byl zjištěn statisticky významný vliv předchozí zkušenosti žen s porodem, vliv psychického stavu ženy před porodem a vliv nerušeného kontaktu ženy s novorozencem po porodu (p < 0,05). Významně spokojenější s porodním zážitkem byly ženy, které měly u porodu přítomnou blízkou osobu (p < 0,05), ale také ženy, které doprovázela při porodu soukromá porodní asistentka nebo dula (p < 0,05). Ženy s porodním plánem byly významně méně spokojené s kvalitou péče během porodu než ženy bez porodního plánu (p > 0,05). Závěr: Zdravotníci, zejména porodní asistentky, mají možnost pozitivně ovlivnit porodní zkušenosti žen. Klíčovými prvky péče zaměřené na ženy jsou respekt k jedinečnosti, znalost toho, co ženy od porodu očekávají, věnování pozornosti psychickému stavu žen před porodem, umožnění ženám nerušený kontakt s novorozencem bezprostředně po porodu, právo volby a nepřetržitá péče porodních asistentek.
Keywords: spokojenost pacientů; Maternal-Child Nursing; průzkumy a dotazníky; Female; porodnická centra; péče orientovaná na pacienta; Patient Satisfaction; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; porod; lidé; babictví; těhotenství; ošetřovatelství v péči o matku a dítě; Parturition; Midwifery; Birthing Centers; Patient-Centered Care; Pregnancy; Humans