Dialýza - co by měl vědět praktický lékař - Faldík, Jiří; Řehořová, Jitka (Medicína pro praxi, 2023)
Dialýza je metodou náhrady funkce ledvin (angl. RRT - renal replacement therapy), díky níž dochází k očišťování krve od nahromaděných katabolitů organismu a přebytečné vody. Za rok je v České republice dialyzováno kolem 8 000 pacientů. Základem včasné diagnostiky a léčby renálního selhání je spolupráce lékaře prvního kontaktu s nefrologem a v případě pacientů s terminálním selháním ledvin s dialyzačním střediskem. Dialýza je v ideálním případě pouze "přemosťující" terapií k transplantaci ledviny, která je jedinou kauzální léčbou renálního selhání. Podle statistik ji v roce 2021 v ČR podstoupilo celkem 449 dospělých pacientů. Zařazení pacienta do dialyzačního programu vede často k významné změně kvality života pacienta i jeho rodiny. Dialyzovaní pacienti jsou často těmi nejvíce nemocnými a jejich obtíže se prolínají napříč celým medicínským spektrem. V péči o dialyzovaného je tak nutný multidisciplinární přístup včetně psychologicko‐spirituální roviny a sociální péče.
Keywords: Renal Dialysis; Kidney Failure, Chronic; Peritoneal Dialysis; Humans; primární zdravotní péče; dialýza ledvin; chronické selhání ledvin; peritoneální dialýza; lidé; Primary Health Care