Dnešní role duplexní sonografie u ischemické cévní mozkové příhody - Součková, Dagmar (Neurologie pro praxi, 2023)
Role sonografie se v čase mění zejména díky změnám logistiky a pokrokům v diagnostice a léčbě pacientů s cévní mozkovou příhodou, kdy v akutní fázi choroby je primární vyšetřovací metodou CT/CTA (alternativně MRI/MRA), aby bylo možné co nejdříve zahájit léčbu. I přesto sonografické vyšetření má co nabídnout, a to jak v akutní, tak subakutní fázi cévní mozkové příhody. Nezastupitelné místo má pak jak v sekundární, tak i primární prevenci CMP. Přinášíme přehled současných možností využití duplexní sonografie ve všech fázích.
Keywords: cévní mozková příhoda; Primary Prevention; ultrasonografie dopplerovská transkraniální; lidé; sekundární prevence; Secondary Prevention; Carotid Stenosis; Stroke; stenóza arteria carotis; primární prevence; Ultrasonography, Doppler, Transcranial; Humans