Trendy v léčbě metastatického kastračně senzitivního karcinomu prostaty - Dvořáková, Markéta; Büchler, Tomáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
V léčbě pacientů s metastatickým kastračně senzitivním karcinomem prostaty (mCSPC) došlo v průběhu posledních let k významnému pokroku. Zatímco u pacientů s méně rozsáhlým či méně agresivním onemocněním je doporučena kombinace androgenní deprivace (ADT) a hormonálních léků zaměřených na inhibici signalizace androgenního receptoru (ARTA), u pacientů v dobrém celkovém stavu s velkým rozsahem onemocnění, a především se synchronními metastázami, je novým standardem léčby intenzifikovaná iniciální terapie tripletem ADT + ARTA + docetaxel.
Keywords: randomizované kontrolované studie jako téma; Antineoplastic Agents; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Androgen Receptor Antagonists; Prostatic Neoplasms; Randomized Controlled Trials as Topic; mužské pohlaví; Clinical Trials, Phase III as Topic; lidé; protinádorové látky; Hormone Replacement Therapy; Drug Therapy, Combination; antagonisté androgenních receptorů; nádory prostaty; hormonální substituční terapie; Humans; Male; kombinovaná farmakoterapie