Aktuální trendy ve využití bakteriálních lyzátů - Humlová, Zuzana (Farmacie pro praxi, 2023)
Bakteriální lyzáty nespecificky stimulují celkovou imunitu organismu. Působí na nespecifické obranné mechanismy, což vede ke zvýšení IgA na sliznicích, fagocytární aktivitě a produkci interferonu gama. Mohou také stimulovat tvorbu specifických protilátek proti bakteriálním antigenům, které tvoří přípravek. V mnoha klinických studiích bylo prokázáno, že perorální bakteriální lyzáty snižují četnost opakovaných respiračních infekcí u dětí i dospělých a snižují potřebu podávání antibiotik.
Keywords: Adjuvants, Immunologic; infekce dýchací soustavy; adaptivní imunita; Reproductive Tract Infections; Adaptive Immunity; infekce močového ústrojí; bakteriální lyzáty; přirozená imunita; lidé; Urinary Tract Infections; adjuvancia imunologická; infekce reprodukčního traktu; Respiratory Tract Infections; Immunity, Innate; Humans