Syndróm chronickej primárnej bolesti močového mechúra - súčasná diagnostika a liečba - Marenčák, Jozef (Urologie pro praxi, 2023)
Syndróm chronickej primárnej bolesti močového mechúra (CPBPS - chronic primary bladder pain syndrome) je komplexný stav, ktorý je príčinou signifikantnej morbidity a zníženej kvality života. Bolesť je všeobecne dominantným príznakom CPBPS. Presnejšia klasifikácia jednotlivých fenotypov a špecifická, nová multimodálna terapia môžu viesť k výraznejšej efektivite manažmentu ochorenia. Multidisciplinárna spolupráca je zvyčajne nutnosťou. Článok sumarizuje najnovšie poznatky o terminológii, etiopatogenéze, diagnostike a manažmente CPBPS. Veľa otázok však zatiaľ zostáva nezodpovedaných.
Keywords: Chronic Pain; pánevní bolest; močový měchýř; Humans; lidé; Urinary Bladder; chronická bolest; Pelvic Pain; Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza